Ο Θάνατος της Πριγκίπισσας Νταιάνα – Μέρος 3





Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που αφορούν το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταιάνα και που πιθανότατα δε θα απαντηθούν ποτέ! Σε ότι αφορά το ποιος θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση είναι επίσης άγνωστο.
Μήπως ήταν οι μυστικές υπηρεσίες όταν έκριναν ότι πλέον αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και ειδικότερα το θρόνο λόγω ισχυρισμών ότι το ζεύγος σκόπευε να παντρευτεί και ότι η Νταιάνα ήταν έγκυος; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το παλάτι δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.

Μήπως ήταν επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία πήγε κόντρα; Κατά τη διάρκεια της ακτιβιστικής της δράσης η Νταιάνα είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς και ειδικότερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν νάρκες. Μάλιστα μέσω των προσωπικών της γνωριμιών είχε πείσει διάφορους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία κατάργησης της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού. Ένας από τους ηγέτες ήταν και ο Μπιλ Κλίντον, κάτι που σίγουρα είχε δυσαρεστήσει την πανίσχυρο λόμπι της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.

Μήπως η Νταιάνα σκηνοθέτησε το θάνατο της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούρια ζωή; Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν την ταφή της Νταιάνα πριν την ταφή της παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Η αυτοψία είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Αγγλία για θύματα αυτοκινητιστικών ατυχημάτων αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει στη Γαλλία.








Το 2002 η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε στον προσωπικό μπάτλερ της Πριγκίπισσας Νταιάνα, Πωλ Μπάρελ: «Υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα». Η δήλωση όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρω του κόσμου. Ο ίδιος ο Μπάρελ ποτέ δε ρώτησε τι εννοούσε η βασίλισσα και το Μπάκινχαμ αρνήθηκε έκτοτε να σχολιάσει τη δήλωση!

Τον Οκτώβριο του 2003, η Daily Mirror δημοσίευσε ένα γράμμα της Πριγκίπισσας Νταιάνα στο οποίο αναφέρονται κατά λέξη: «Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος της ζωής μου. Ο (σβησμένο όνομα) σχεδιάζει ένα «ατύχημα» με το αυτοκίνητο μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες για να ανοίξει ο δρόμος για τον Κάρολο να παντρευτεί». Το γράμμα -η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει αμφισβητηθεί- είχε γραφτεί 10 μήνες πριν το ατύχημα και παραδόθηκε στον Πωλ Μπάρελ προφανώς για λόγους ασφάλειας.

Τυχαία πρόβλεψη, προαίσθημα ή γνώση; Το σίγουρο είναι πως τη δεδομένη χρονική περίοδο η Νταιάνα είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η ασφαλείας γύρω της εξασθενεί και έχει αρχίσει να καταγράφει τους φόβους της. Στο γράμμα μάλιστα εκτός από το πιθανό κίνητρο κατονομάζει και ποιος σχεδιάζει την υποτιθέμενη δολοφονία. Αν και η εφημερίδα, για νομικούς λόγους, είχε σβήσει το όνομα φαίνεται πως πρόκειται είτε για τον Πρίγκιπα Κάρολο ή για το Φίλιππο. Ωστόσο το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε η δημοσίευση του γράμματος σε συνδυασμό με την αινιγματική δήλωση της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν να πιέσει για τη διεξαγωγή της Επιχείρησης Πάτζετ. Η Επιχείρηση Πάτζετ ήταν μια διετής έρευνα των βρετανικών αρχών ώστε να εξεταστούν εκ νέου οι συνθήκες του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος αλλά και να διερευνηθούν μία προς μία οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν κατά καιρούς περί συνομωσίας. Το πόρισμα της Επιχείρησης Πάτζετ ήταν σαφές: «Κανένα στοιχείο τόσο από τον τόπο του δυστυχήματος όσο και από τις εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων δεν συνηγορεί στην εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου δολοφονίας».
 Η αδυναμία των διαφόρων ερευνών να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για τις συνθήκες θανάτου της Νταιάνα οδήγησε και στην εξαγγελία μια πολύ πρόσφατης έρευνας, ανάλογης της Επιχείρησης Πάτζετ, παρότι μετράμε ήδη 10 χρόνια από το συμβάν.
Της νέας αυτής έρευνας ορίστηκε επικεφαλής η Dame Elizabeth Butler-Sloss. Το στοίχημα για διερεύνηση και τελικά διαλεύκανση της υπόθεσης ήταν μεγάλο.
Τελευταίο επεισόδιο στην νέα αυτή έρευνα;
Η παραίτηση της….

Σχόλια